четвъртък, 6 декември 2007 г.

Блогът: особености на комуникацията

Комуникацията е неизбежна необходимост, както сега, така и в миналото.Днес, обаче, има много по-голям избор и възможност да я практикуваме- чрез медии, телевизия, радио, интернет.
Блогът,като начин на комуникация,представлява своеобразен форум; сцена, на която съвсем спокойно можеш да изразиш собственото си мнение и възгледи. Прилича на личните дневници,които децата си правеха едно време. Хрумнало му на човечето да напише,да изрази нещо, което напира отвътре.Днес онова хартиено дневниче намери израз в т.нар блог.Той дава възможност за една космополитна комуникация.Няма регламентирани правила какво да бъде съдържанието,формата и т.н. Авторът на блога го създава единствено по свой стил и вкус,има свобода в дизайна и пълнежа.Прочелите блога могат също да изложат своето мнение по представената тема.Какви са наблюденията,обаче? Съществува изключително много ненужна агресия в дори доста безобидни теми.Например,попаднах на следното: "за и против комби".Във форума открих най-вече думи от сорта на "тъпак", "ти си ебати тъпото копеле", "малоумна...." и т.н.Верно,че агресията е трупана хилядолетия, още щом човешкият род е започнал да се социализира.Днес,обаче, пред спонтанността бариерите в интернет падат.Трябва да се знае същевременно,че отделната личност в интернет не е табу- няма абсолютно таен потребител.Това,че някой крие името си и използва прякор,е несъмнено забелязано, че това му дава вид смелост,кураж да реди обиди, квалификации, заплахи, тежки клетви и т.н. В крайна сметка това съсипва психиката му(както твърдят мнозина психолози) и неговата уж истинска личност.Естесвено, наред с това върви и положителната информация,която може да се открие благодарение на блоговете,форумите.От друга страна,блоговете са пъстроцветен ресурс за медиите.Вземането на готови мнения,в доста случаи искрени поради липсата на притеснение,са използвани в пресата.Това малко или много определя обществената нагласа в различните сфери.
Блогът може да е всичко,зависи как неговият автор го използва-онлайн дневник,политическа платформа, културно средище и медия, място, в което можеш с думи,снимки и различн линкове да показваш ежедневието.

Няма коментари: